Psychose
Het boek ‘PSYCHOSE BEGRIJPEN IN 33 VRAGEN’ geschreven door Stijn Vanheule en Jim van Os is overzichtelijk en begrijpelijk geschreven.
Het boek beantwoordt de grote vragen en onderzoekt de misverstanden rond psychose. Psychotische ervaringen gaan gepaard met verwarring en onbegrip. Niet alleen kamp je met lastige belevingen. Vaak moet je ook opboksen tegen misvattingen vanuit de samenleving en de hulpverlening.
Onze denkbeelden over de oorzaken, gevolgen en behandeling van psychose zijn dan ook aan vernieuwing toe. Een gedeeld goed begrip is de eerste stap naar herstel.
Hoe voelt een psychotische ervaring echt?
Wat is een psychose wel? En wat is het niet?
Wat maak je eigenlijk door tijdens psychose?
En hoe komen we er samen uit?
Hier een fragment eruit:
Wat zijn psychotische ervaringen? Is psychose een hersenziekte? Is levenslang medicatie gebruiken noodzakelijk, en is psychotherapie wel zinvol? Kan ook een trauma leiden tot een psychose? Is iemand met een psychotische problematiek gevaarlijk voor zijn omgeving, of voor zichzelf? En hoe herstel je van een psychose?
In onze samenleving blijft het verhaal over psychose ongeschreven
Wie op zoek gaat naar betrouwbare informatie komt terecht in een verwarrende mix van (onbewezen) biomedische bio-babble en allerlei would be theorieën waar het vandaan komt en wat het zou zijn. Er zijn allerlei diagnosen en behandelrichtlijnen waarvan onduidelijk is wat ze kunnen betekenen voor de persoon en of ze werkelijke kennis vertegenwoordigen of meer een weerslag zijn van de cultuur van de academische beroepsgroepen (psychiaters en psychologen) in de GGZ.
Het verhaal van de ervaring zelf mist of blijft onderbelicht
Hoe je psychose kunt begrijpen als dimensie van normale mentale variatie komt niet aan de orde. Het is daarom dat ons platform PsychoseNet, met takken in België en Nederland, het initiatief heeft genomen om voor het eerst het werkelijke verhaal over psychose te vertellen.
Een aanrader voor iedereen die psychose echt wil begrijpen en op zoek is naar manieren om de enorme handelingsverlegenheid rond psychose te verminderen – niet alleen in de samenleving, maar ook in de GGZ. In heldere taal scheppen Stijn Vanheule en Jim van Os, beiden psychiater en expert op het gebied van psychosegevoeligheid, duidelijkheid in de grootste misverstanden en vragen die we onszelf al te vaak stellen over psychose en normaliteit.
Vanuit concrete vragen, de meest recente wetenschappelijke bevindingen en praktijkervaringen bespreekt dit boek wat psychotische ervaringen zijn, hoe ze ontstaan, en op welke manier ze het best behandeld worden.
Tip! Luister ook deze podcast met Stijn Vanheule