Prille liefde of het begin van voor altijd? Dineke schept helderheid

Moeder-kindpatroon zit gelijkwaardigheid in de weg

‘Baby, I love you!’ Echt een zinnetje dat je vaak in popsongs hoort. Het ironische is dat je geen relatie hebt met een baby, maar met een volwassene. De manier waarop jullie met elkaar omgaan moet dan ook gelijkwaardig zijn. Als je een partner benadert alsof hij of zij een kind is, zit er van meet af aan iets niet goed.

Help! Ze zegt: ‘Ik hou van jou’

Een verliefdheid is als een ontdekkingstocht. Niet alleen leer je door die ander op een nieuwe manier naar de wereld te kijken, het inzicht in je eigen persoonlijkheid wordt ook veel groter. Als je tenminste niet te snel je conclusies trekt en je terugtrekt in je eigen gelijk.

Wie niet kiest, verliest

Het losse karakter van een beginnende relatie heeft iets feestelijks. Samen plezier maken, veel leuke dingen doen en genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Maar als je langer bij elkaar bent, kom je in rustiger vaarwater. En dan dringt zich ineens die vraag op: gaan we trouwen?

Bouw je eigen mini-community

Als je trouwt, is dat met de liefde van je leven. Maar achter die bruid en bruidegom staat nog een hele schoonfamilie. Die krijg je er gratis en voor niets bij. Vaak gaat het goed, maar soms spelen ze een wel erg belangrijke rol in jullie relatie. Hoe voorkom je dat je trouwt met je schoonfamilie?

Pak de regie over je gedachten terug

De gangen van je partner nagaan, zijn of haar telefoon controleren en contact met anderen verbieden. Jaloerse mensen kunnen heel ver gaan in hun wens de ander te beheersen. Dat is meestal het einde van de liefde.

Oefenen in jaloezie

Je bent verliefd! Dat is heerlijk, maar soms ook een kwelling. Want voelt die ander echt iets voor jou? Word je niet gekwetst of verlaten? Als zij met een ‘vriend’ afspreekt of als hij maar niet terugbelt, kun je flink jaloers worden. Maak je geen zorgen, dat hoort erbij.

Laat je prefrontale cortex spreken

Een kind dat op een stimulerende en positieve manier opgroeit, zal meer zelfvertrouwen hebben dan een kind dat in een beperkend en angstig milieu groot wordt. Maar dat wil niet zeggen dat je ook op latere leeftijd onzeker en bang zult blijven. Je kunt zelf zelfvertrouwen kweken.

Huwelijk niet langer dan 5 jaar geldig

Natuurlijk laat je je bijscholen om beter te presteren op je werk en krijg je begeleiding in je carrièrevorming. En ieder jaar laat je de schoorsteen vegen en de cv-ketel onderhouden. Ook de APK-beurt voor je auto sla je niet over. Maar je relatie? Nee, die moet vanzelf goed gaan. Gek eigenlijk.

Dineke van Kooten