Hoe reëel is je wantrouwen?
Oefenen in jaloezie
Je bent verliefd! Dat is heerlijk, maar soms ook een kwelling. Want voelt die ander echt iets voor jou? Word je niet gekwetst of verlaten? Als zij met een ‘vriend’ afspreekt of als hij maar niet terugbelt, kun je flink jaloers worden. Maak je geen zorgen, dat hoort erbij.
Jaloezie kent eigenlijk iedereen wel. Want jaloezie komt voort uit onzekerheid en daarmee hebben we allemaal wel eens te maken, met name bij een beginnende liefde. Je weet dan immers nog niet of wat je samen hebt uit gaat groeien tot een relatie. Je eigen gevoelens kunnen eerst heftig zijn en later weer afnemen of juist pas in de loop van de tijd sterker worden. En dat geldt natuurlijk ook voor de gevoelens van de ander. Omdat er nog niet is uitgesproken dat je een relatie hebt, is er grote onzekerheid over jouw plek in het hart van de ander. Dan kan jaloezie de kop opsteken. Dat is normaal en heeft ook iets positiefs. Want als je ermee om leert gaan, heb je een flinke stap naar de volwassenheid gezet.
Gesprek met jezelf
Ik ben van mening dat je als jongere moet oefenen in het aangaan van relaties. En hoe oefen je? Door veel te daten met verschillende mensen. Je ontdekt dan wat voor jou belangrijk is in een liefdesrelatie en waar jouw kwetsbaarheden en onzekerheden zitten. Maar hoe deal je met lastige gevoelens als jaloezie en wantrouwen? Focus in ieder geval niet op wat je partner ‘verkeerd’ doet, maar kijk eens van een afstand naar jezelf. Ga met jezelf in gesprek over jouw gevoelens en begin met de vraag: hoe reëel is mijn wantrouwen en hoe overdreven is mijn jaloerse reactie? Het helpt daarbij om je verhaal op te schrijven. Wat was de situatie, welke gedachten kwamen in je op en hoe reageerde je? Geef eens met verschillende kleurpotloden aan hoe (buiten)proportioneel die gedachten en reacties waren. Wees niet boos, schaam je niet, maar wees liefdevol naar jezelf en probeer eens om jezelf te lachen.
Wantrouwen = einde van je relatie
Als je het gesprek met jezelf bent aangegaan, is de volgende stap dat je jouw gevoelens van onzekerheid en jaloezie met je geliefde deelt. Let erop dat het gesprek gaat over jou en niet over het gedrag van de ander. Het past in een volwassen relatie dat je over je gevoelens kunt en durft te praten. Maar het past ook in een volwassen relatie dat je de ander op zijn woord gelooft. Dus als jouw nieuwe liefde zegt dat hij of zij gek op je is en dat er echt geen reden is voor jaloezie, moet je dat aanvaarden. Want het vertrouwen dat het goed zit tussen jullie is dé basis is voor een gezonde relatie. En wantrouwen is de doodsteek voor de liefde.
Andere gedachten
Omgaan met jaloezie en vertrouwen geven aan je nieuwe partner, is niet altijd gemakkelijk. Als je erover wilt praten of andere gedachten aangereikt wilt krijgen, kan ik je als coach helpen. Is je wantrouwen buitenproportioneel? Lees dan mijn blog over giftige jaloezie.