De interessante ideeën van opa, kind en kleinkind
Ouders en kinderen en soms ook kleinkinderen kunnen allemaal samenwerken in het familiebedrijf. Die verschillende generaties hebben elk hun eigen visie op het bedrijf, maar die worden vaak niet uitgelicht uit angst voor een conflict. Is dat zwijgen wel zo wijs?
Emoties zijn juist het startpunt voor verandering en groei
In ieder familiebedrijf komt een moment dat de zaken niet lopen zoals gewenst en dat er pas op de plaats gemaakt moet worden. Wat gaat hier mis, hoe lossen we dat op en wat is onze eigen rol daarin? In dat zelfonderzoek kunnen heel wat emoties los komen. Maar emoties, die gaan toch niet samen met zakelijkheid? Jawel hoor!
Maar hoe gezellig is het als zaken niet duidelijk zijn?
Een informele werksfeer, in onderling vertrouwen zaken regelen en ad hoc samen problemen oplossen. Dat maakt een familiebedrijf zo gezellig. Maar als het bedrijf groeit, is die manier van werken meestal niet te handhaven. Dan is er iets anders nodig om het gezellig te houden.
Bedrijfs- en familierelaties hebben verschillende lagen
Als je als broers en zussen samenwerkt in jullie onderneming, versterkt dat jullie onderlinge band. Maar de familieleden die niet zo nauw bij het bedrijf betrokken zijn, kunnen zich buitengesloten voelen. Hoe voorkom je een zij-tegenover-wij-gevoel in de familie?
Belemmerende familiepatronen voor bedrijfsgroei
Verschillende gezinsleden samen in de directie van een familiebedrijf. Het klinkt zo mooi. Gebroederlijk of gezusterlijk optrekken, net als thuis. Maar werken jullie familiewaarden en jullie verstandhoudingen in het bedrijf net zo goed als thuis?
Verschil in opvattingen over de bedrijfskoers
Een familiebedrijf is altijd in beweging. Om je goed en tijdig aan te kunnen passen, moeten jullie je als samenwerkende familieleden ook blijven ontwikkelen. Maar wat doe je als een van jullie ‘achterblijft’? Je zin doordrijven? Of de focus leggen op gezamenlijkheid?
Historie van familiebedrijf maakt je toekomst duidelijk
Het gaat goed met je familiebedrijf. De onderneming is sinds de oprichting behoorlijk gegroeid, biedt werk aan velen en de financiële resultaten mogen er zijn. Maar nu je als derde generatie aan het roer staat, is er toch verwarring. Welke koers gaan we varen?
Maak familiepatronen zichtbaar en verander
Conflicten ga je zoveel mogelijk uit de weg binnen je familiebedrijf. Toch? Want als de vrede verstoord wordt, is dat een gevaar voor het voortbestaan van de onderneming. Fout! Conflicten zijn niet bedreigend, maar brengen juist iets in beweging en bieden kansen.
Is de rol van moeder in het bedrijf duidelijk?
Ik wil niet generaliseren, maar doe het toch even: in veel familiebedrijven is de traditionele rolverdeling nog van kracht. De man en vader staat aan het hoofd, moeder blijft liever op de achtergrond. Maar moeders blijken hun eigen manieren te hebben om invloed uit te oefenen.
Hoe geef je bedrijfsopvolging vorm?
Je hebt je familiebedrijf groot gemaakt en daar altijd je ziel en zaligheid in gelegd. Maar nu is het tijd het stokje over te geven aan de volgende generatie. Zij zijn er klaar voor, jij wilt gas terugnemen en je vrouw verheugt zich op meer tijd samen. Toch is afscheid nemen niet gemakkelijk.