Last van onderhuidse spanning? Dineke krijgt alles boven tafel

Belemmerende familiepatronen voor bedrijfsgroei

Verschillende gezinsleden samen in de directie van een familiebedrijf. Het klinkt zo mooi. Gebroederlijk of gezusterlijk optrekken, net als thuis. Maar werken jullie familiewaarden en jullie verstandhoudingen in het bedrijf net zo goed als thuis?

Verschil in opvattingen over de bedrijfskoers

Een familiebedrijf is altijd in beweging. Om je goed en tijdig aan te kunnen passen, moeten jullie je als samenwerkende familieleden ook blijven ontwikkelen. Maar wat doe je als een van jullie ‘achterblijft’? Je zin doordrijven? Of de focus leggen op gezamenlijkheid?

Hoe geef je bedrijfsopvolging vorm?

Je hebt je familiebedrijf groot gemaakt en daar altijd je ziel en zaligheid in gelegd. Maar nu is het tijd het stokje over te geven aan de volgende generatie. Zij zijn er klaar voor, jij wilt gas terugnemen en je vrouw verheugt zich op meer tijd samen. Toch is afscheid nemen niet gemakkelijk.

Is de rol van moeder in het bedrijf duidelijk?

Ik wil niet generaliseren, maar doe het toch even: in veel familiebedrijven is de traditionele rolverdeling nog van kracht. De man en vader staat aan het hoofd, moeder blijft liever op de achtergrond. Maar moeders blijken hun eigen manieren te hebben om invloed uit te oefenen.

Maak familiepatronen zichtbaar en verander

Conflicten ga je zoveel mogelijk uit de weg binnen je familiebedrijf. Toch? Want als de vrede verstoord wordt, is dat een gevaar voor het voortbestaan van de onderneming. Fout! Conflicten zijn niet bedreigend, maar brengen juist iets in beweging en bieden kansen.

Historie van familiebedrijf maakt je toekomst duidelijk

Het gaat goed met je familiebedrijf. De onderneming is sinds de oprichting behoorlijk gegroeid, biedt werk aan velen en de financiële resultaten mogen er zijn. Maar nu je als derde generatie aan het roer staat, is er toch verwarring. Welke koers gaan we varen?