Zij ziet wat hij nog niet ziet
In veel agrarische familiebedrijven wordt de koers bepaald in de stal, of in de schuur, op het erf of bij het belastingkantoor of de bank. Maar de échte toekomstvragen beginnen meestal ergens anders: aan de keukentafel, tijdens het overleg met het gezin, of in de slaapkamer in die zeldzame momenten van rust. Daar stelt zij die vraag die het verschil maakt: “Willen we dit over tien jaar nog zo doen?” of “Zie ik onze kinderen ons familiebedrijf op deze manier succesvol voortzetten?”
Het lijkt onschuldig, maar juist die vraag is vaak het begin van verandering. Van innovatie. En opvallend vaak komt die beweging niet van de trekker, maar van de vrouw erachter.
In mijn coachpraktijk zie ik steeds duidelijker hoe mannen en vrouwen elkaar aanvullen binnen het familiebedrijf. Waar hij zich vaak richt op zakelijke focus, traditie en groei via netwerken, kijkt zij breder: naar het bedrijf én de omgeving, naar vernieuwing, samenwerking en de toekomst van het gezin. Zijn stijl is meestal direct en taakgericht; zij brengt empathie en oog voor relaties. Geen zwart-witbeeld, maar wel een terugkerend patroon dat juist in die verschillen veel potentie voor innovatie laat zien.
Innovatie begint bij anders kijken
Innovatie is niet altijd techniek of nieuwe machines. Vaak begint het met lef om oude patronen te bevragen en het gewoon eens anders te doen. Vaak uit het verlangen om meer samen te kunnen doen of meer tijd te hebben voor de kinderen.
Vrouwen brengen daarin vaak andere thema’s naar voren: bodemgezondheid, diversificatie, samenwerking met zorg of onderwijs, en maatschappelijke betrokkenheid. Ze kijken niet alleen naar wat er wordt geproduceerd, maar juist ook naar hoe er gewerkt wordt.
Denk aan omschakelen naar biologisch boeren, het starten van een neventak zoals een boerderijwinkel of zorgactiviteiten, of het anders organiseren van arbeid en de balans tussen werk en gezin.
Casus van Alie en Aart:
In een melkveebedrijf in de regio voelde zij al langere tijd de druk van het intensieve werk en de hoge werkdruk op haar man. Tegelijkertijd wilde ze hun jonge kinderen meer van dichtbij kunnen zien opgroeien. Vanuit die wens stelde zij voor om te stoppen met haar werkzaamheden buiten de deur en het bedrijf te verbreden met een kleinschalige boerderijwinkel en streekproducten, gecombineerd met een zorgboerderij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt konden meewerken.
Aanvankelijk was Aart terughoudend: hij vertrouwde vooral op de melkproductie en de bestaande routines. Tijdens onze coachgesprekken ontstond ruimte om samen te verkennen wat deze nieuwe takken konden betekenen voor Alie en voor Aart, maar ook voor hun relatie en het gezin. Langzaam groeide het vertrouwen, en inmiddels is de boerderijwinkel een belangrijke aanvulling op het inkomen en draagt de zorgboerderij bij aan het welzijn van de familie en de lokale gemeenschap.
Daarnaast hebben ze samen de arbeidsverdeling aangepast, waardoor ze nu meer tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen zonder de bedrijfsvoering in gevaar te brengen. Deze innovatie begon niet met machines, maar met anders durven kijken — en praten over wat écht belangrijk is.
Waarom het vaak onder de radar blijft
Veel vrouwen zien zichzelf niet als ondernemer, ook al zijn ze dat feitelijk wél. Vrouwen zijn van nature onzekerder. In agrarische familiebedrijven nemen mannen vaak het woord tijdens externe gesprekken, terwijl beslissingen achter de schermen meestal samen worden genomen.
Deze situatie komt voort uit een combinatie van culturele bescheidenheid en traditionele rolverdelingen die vaak onbewust in stand worden gehouden. Daardoor blijft de invloed van vrouwen soms onderbelicht, terwijl zij vaak de stille kracht achter belangrijke innovaties en veranderingen zijn.
Dit heeft ook gevolgen voor de opvolging. Veel dochters voelen zich minder vanzelfsprekend geroepen om het familiebedrijf voort te zetten dan zonen, waardoor kansen voor vernieuwing en nieuwe energie soms verloren gaan.
Casus: Berdien nam het overzicht
In een familiebedrijf waar het werk jarenlang vooral door Bert werd gevoerd en hij het woord voerde tijdens externe gesprekken, viel het op dat het bedrijf stilviel in zijn ontwikkeling. Tijdens coachgesprekken bleek dat Berdien het bedrijf veel breder zag: ze hield overzicht over financiën, zorgde voor het contact met leveranciers en dacht na over nieuwe mogelijkheden zoals een boerderijwinkel en duurzame teeltmethoden. Bert vond dat lastig, want zijn moeder had zich ook nooit zo met het reilen en zeilen bemoeid. Maar na enige aanmoediging en begeleiding durfde zij steeds vaker mee te praten in gesprekken met banken en afnemers. Haar brede blik en empathische communicatiestijl zorgden ervoor dat er nieuwe kansen werden herkend en dat de gesprekken veel soepeler verliepen. Ik genoot ervan hoe de eerst traditionele rolverdeling langzaam maar zeker een gelijkwaardig partnerschap werd. Hoe zij haar verlegenheid en bescheidenheid overwon en naast hem kwam te staan als volwaardige gesprekspartner en medeondernemer. Na enige aarzeling bij Bert, werd hij heel trots op de manier waarop zij het deden. Dit gaf niet alleen het bedrijf nieuwe energie, maar ook hun samenwerking binnen het gezin groeide en zeker hun relatie!
Mannen met een nieuwe blik
Stel je eens voor…
Wat als je je partner niet alleen ziet als steunpilaar, maar als gelijkwaardige denker, mede-eigenaar, mede-dromer?
Wat als je haar ideeën niet wegwuift als ‘leuk erbij’, maar serieus neemt als richtinggevend?
Wat als je haar blik op de toekomst – die soms ongemakkelijk eerlijk is – je juist helpt om verder te komen dan je ooit dacht?
Vrouwen hoeven niet op het podium. Ze willen niet met een vlag voorop. Ze zijn geen concurrenten. Maar ze willen wél gezien worden. In hun rol, in hun visie, in hun verlangen om samen te bouwen aan jullie familiebedrijf dat klopt. Voor nu én voor later.
Daar begint echte innovatie. Niet met een machine of subsidie, maar met luisteren naar elkaar. Met samen durven dromen. En het beste van elkaar inzetten voor iets dat groter is dan jezelf: een gezond, levend, toekomstgericht familiebedrijf.
‘Klaar voor de toekomst’
De toekomst van het familiebedrijf begint niet bij machines, maar bij moedige gesprekken aan de keukentafel. Als vrouwen werkelijk worden gezien als gelijkwaardige mede-ondernemers, ontstaat er ruimte voor verandering die klopt. Voor het bedrijf, het gezin, en de toekomst.