10 excuses om relatiecoaching uit de weg te gaan
Relatiecoaching kan een waardevol hulpmiddel zijn om de band tussen partners te versterken, problemen te voorkomen en beter met elkaar te leren omgaan. Toch zien veel koppels ertegenop om die stap te zetten. Vaak blijven ze hangen in allerlei excuses en smoezen, terwijl juist openstaan voor hulp veel leed en frustratie kan voorkomen. Dit artikel doorbreekt de tien meest voorkomende flauwe smoezen die koppels gebruiken om relatiecoaching uit de weg te gaan — en laat zien waarom het juist nú zo’n slimme keuze kan zijn om samen te investeren in jullie relatie.
1) “Wij hebben het niet zo slecht, dat hoeft toch niet?”
Veel koppels denken dat coaching alleen nodig is als het echt fout gaat. Maar juist ook bij kleine irritaties of twijfel kan het waardevol zijn.
Deze gedachte komt heel vaak voor: je hebt af en toe een meningsverschil, kleine ergernissen, of voelt een lichte afstand, maar je denkt dat het niet ernstig genoeg is om hulp te zoeken. Veel mensen onderschatten hoe snel kleine irritaties kunnen oplopen tot hardnekkige patronen die de relatie flink onder druk zetten. Wat begint als ‘geen groot probleem’ kan ongemerkt leiden tot verminderde verbondenheid, frustratie en onuitgesproken teleurstellingen. Juist in deze fase, wanneer de relatie niet ‘kapot’ lijkt maar ook niet helemaal soepel loopt, is relatiecoaching het meest effectief. Het helpt jullie om onbewuste patronen te herkennen, de communicatie te verbeteren en de emotionele band te versterken. Door op tijd te investeren voorkom je dat kleine issues uitgroeien tot serieuze conflicten die veel meer pijn en tijd kosten om te herstellen.
2) “We kunnen het zelf wel oplossen, dat hoeft geen ander te horen.”
Zelf problemen aanpakken is logisch, maar een neutrale coach kan vaak sneller en effectiever helpen.
Het is heel begrijpelijk dat je je relatieproblemen liever privé houdt en denkt dat je ze zelf moet oplossen. Zelfredzaamheid wordt vaak gezien als een teken van kracht, en het is inderdaad waardevol om samen aan je relatie te werken. Toch zijn we vaak zo diep verwikkeld in onze eigen emoties en patronen, dat het lastig is om helder te zien wat er écht speelt. Een neutrale coach biedt een buitenstaandersperspectief, zonder oordeel, die jullie helpt vastgeroeste gewoontes te doorbreken. Dit versnelt niet alleen het proces, maar voorkomt ook dat problemen blijven sudderen onder de oppervlakte. Het is een misvatting dat hulp zoeken betekent dat je het niet zelf kunt; juist met professionele begeleiding ontdek je vaak nieuwe inzichten en vaardigheden die je samen sterker maken — en dat zonder dat ‘de rest’ er iets van hoeft te weten.
3) “Coaching is duur, daar hebben we geen geld voor.”
Investeren in je relatie kan veel erger en duurder voorkomen, zoals een breuk of langdurige frustratie.
Het is een veelgehoorde reden om relatiecoaching uit te stellen: het lijkt een flinke investering, en dan is er altijd het gevoel dat je dat geld misschien beter aan iets anders kunt besteden. Toch is het belangrijk om deze keuze in een breder perspectief te zien. Het voorkomen van langdurige conflicten, emotionele verwijdering of zelfs een scheiding kan op de lange termijn veel meer kosten – niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Scheidingen brengen vaak flinke financiële lasten met zich mee, zoals kosten voor juridische procedures, nieuwe woonruimte en mogelijk ook minder levensgeluk en stress. Daarnaast kan het emotionele effect op jezelf, je partner en eventuele kinderen onbetaalbaar zijn. Relatiecoaching daarentegen is een investering in begrip, verbinding en duurzame oplossingen. Juist door op tijd hulp te zoeken, kunnen koppels vaak met minder moeite en minder pijn hun relatie verbeteren, waardoor veel grotere problemen worden voorkomen. Zo verdient coaching zich vaak vanzelf terug, in geld én in kwaliteit van leven.
4) “Ik wil niet dat iemand onze privézaken weet.”
Coaches werken met respect en vertrouwelijkheid; het delen van wat speelt kan juist opluchten.
Het is heel begrijpelijk dat je terughoudend bent om intieme details van je relatie met een buitenstaander te delen. Privacy en vertrouwen zijn ontzettend belangrijk. Goede relatiecoaches werken dan ook met strikte vertrouwelijkheid en respect voor jullie persoonlijke grenzen. Wat je bespreekt, blijft tussen jullie en de coach; er is geen sprake van oordelen of verspreiding van informatie. Sterker nog, het openlijk delen van wat speelt kan juist een enorme opluchting zijn. Veel koppels ervaren dat het benoemen van zorgen en gevoelens in een veilige omgeving helpt om ruimte te maken voor begrip en verandering. Door het taboe rondom kwetsbaarheid te doorbreken, ontstaat er meer verbinding en wordt het makkelijker om samen aan oplossingen te werken. Het is dus niet alleen veilig, maar ook vaak juist helend om hulp te zoeken.
5) “We hebben het te druk om tijd vrij te maken.”
Juist in drukke periodes kan coaching helpen om balans en begrip te vinden.
In onze hectische levens met werk, gezin en andere verplichtingen lijkt het soms onmogelijk om nog extra tijd te vinden voor iets als relatiecoaching. Toch is het juist in deze drukke periodes dat coaching bijzonder waardevol kan zijn. Stress en tijdsgebrek vergroten namelijk vaak spanningen binnen de relatie, terwijl een goede communicatie en wederzijds begrip dan juist extra belangrijk zijn. Door samen met een coach stil te staan bij wat er écht speelt en welke behoeften jullie hebben, kunnen jullie effectiever omgaan met de druk van het dagelijks leven. Coaching helpt om prioriteiten helder te krijgen en bewuster tijd voor elkaar te maken, wat uiteindelijk stress vermindert in plaats van vergroot. Het investeren van die tijd is dus geen extra last, maar juist een manier om de relatie te versterken en daardoor meer rust en balans te creëren, ook in drukke tijden.
6) “Het zal toch niets veranderen, we zijn nu eenmaal zo.”
Verandering is mogelijk, zeker met de juiste begeleiding en motivatie.
Het gevoel vast te zitten in patronen of gewoonten kan erg ontmoedigend zijn. Veel koppels denken dat hun manier van communiceren of omgaan met conflicten ‘nu eenmaal zo is’ en daardoor niet te veranderen valt. Toch is niets minder waar. Verandering is altijd mogelijk, zeker met de juiste begeleiding en motivatie. Relatiecoaching biedt een veilige en gestructureerde omgeving waarin jullie kunnen ontdekken welke gedragingen en overtuigingen de dynamiek in jullie relatie beïnvloeden. Door samen te leren hoe je deze patronen kunt doorbreken en nieuwe, gezondere manieren van omgaan kunt ontwikkelen, ontstaat er ruimte voor groei en verbinding. Het vergt inzet, maar ook kleine veranderingen kunnen grote positieve effecten hebben op de relatie. Dus, ook al voelt het nu misschien alsof niets kan veranderen, met coaching is een nieuwe koers zeker haalbaar.
7) “Mijn partner wil niet mee, dus heeft het geen zin.”
Vaak helpt het als één partner openstaat; dat kan het begin zijn van een positieve ontwikkeling.
Het kan ontmoedigend voelen als je partner niet openstaat voor relatiecoaching, waardoor je twijfelt aan het nut ervan. Toch is het belangrijk om te weten dat verandering vaak begint bij één persoon die bereid is om aan zichzelf en de relatie te werken. Door zelf de stap te zetten, laat je zien dat je openstaat voor groei en verbetering, wat vaak een positieve invloed kan hebben op je partner. Soms kan het ook het vertrouwen vergroten en de nieuwsgierigheid aanwakkeren om op een later moment toch samen hulp te zoeken. Bovendien kan individuele coaching jou helpen om beter met spanningen om te gaan, je eigen patronen te herkennen en keuzes te maken die goed zijn voor jezelf én de relatie. Eén persoon die in beweging komt, kan zo de deur openen naar verandering.
8) “We zijn te oud om nog te veranderen.”
Relaties zijn altijd in beweging, ongeacht leeftijd of hoe lang je samen bent.
Er bestaat een hardnekkig misverstand dat persoonlijke en relationele groei vooral iets voor jongere mensen is, en dat na een bepaalde leeftijd alles vastligt. Niets is minder waar. Relaties zijn dynamisch en blijven zich ontwikkelen, ongeacht hoe lang je al samen bent of hoe oud je bent. Verandering is een levenslang proces en het is nooit te laat om nieuwe inzichten op te doen, patronen te doorbreken en samen te groeien. Juist in latere levensfases, waarin je vaak meer rust en tijd hebt, kunnen coaching en bewust investeren in de relatie verrassend positieve resultaten opleveren. Het herontdekken van elkaar, het verdiepen van verbinding en het aanpassen aan nieuwe levensomstandigheden maken een relatie krachtiger en betekenisvoller, ongeacht leeftijd.
9) “Het is gewoon een fase, straks gaat het wel weer over.”
Soms is het juist slim om niet te wachten, zodat problemen niet groter worden.
Veel koppels denken dat problemen tijdelijk zijn en vanzelf zullen verdwijnen, alsof het een onvermijdelijke fase is die voorbijgaat zonder dat ze er actief iets aan hoeven te doen. Hoewel sommige spanningen inderdaad tijdelijk kunnen zijn, is het vaak een valkuil om af te wachten. Problemen die niet worden aangepakt, hebben de neiging zich op te stapelen en kunnen uiteindelijk leiden tot grotere afstand, frustratie en emotionele schade. Vroegtijdige coaching helpt juist om deze patronen te doorbreken voordat ze verergeren. Door op tijd samen stil te staan bij wat er speelt, kunnen jullie voorkomen dat tijdelijke hobbels uitgroeien tot hardnekkige problemen. Zo blijft de relatie gezond en groeit het vertrouwen, in plaats van dat het vertrouwen langzaam afbrokkelt.
10) “Coaching is alleen voor mensen die bijna uit elkaar gaan.”
Coaching is er voor elk stel dat wil investeren in verbinding en groei — ook als het goed gaat.
Veel mensen denken dat relatiecoaching alleen bedoeld is voor koppels die op het punt staan te scheiden of ernstige problemen hebben. Dit is een misvatting. Relatiecoaching is juist geschikt voor ieder stel dat wil investeren in het versterken van hun verbinding, het verbeteren van communicatie, en het voorkomen van toekomstige problemen. Ook als het op dit moment goed gaat, kan coaching nieuwe inzichten en vaardigheden bieden die de relatie verrijken en verdiepen. Door bewust tijd en aandacht aan de relatie te besteden, zorg je ervoor dat je samen blijft groeien, elkaar beter begrijpt en met vertrouwen de toekomst tegemoet gaat. Coaching is dus geen laatste redmiddel, maar een waardevol instrument om samen sterker te staan.
Toegift: “vroeger hadden mensen het ook niet nodig…”
Dat is een veelgehoorde gedachte, en het klopt dat relatiecoaching vroeger minder bekend was en minder toegankelijk. Toch worstelden koppels toen net zo goed met uitdagingen zoals communicatieproblemen, onbegrip en emotionele afstand. Wat vaak ontbrak, was de taal en de ruimte om deze problemen bespreekbaar te maken, én de professionele ondersteuning om er samen aan te werken. Vaak bleef men ‘gewoon’ bij elkaar, uit sociale druk, financiële noodzaak of andere omstandigheden, ook al was het niet altijd gezond. Relatiecoaching is geen luxe of modeverschijnsel, maar een waardevol hulpmiddel dat aansluit bij de behoeften van deze tijd. Juist omdat ons leven complexer is geworden en verwachtingen veranderen, helpt coaching koppels om niet alleen te overleven, maar te bloeien in hun relatie. Het is nooit te laat om te investeren in verbinding, groei en geluk — ook als het vroeger anders was.
Toch nieuwsgierig?
Ben je benieuwd hoe relatiecoaching jou en je partner kan helpen, ook als jullie nu geen grote problemen ervaren? Op dinekevankooten.nl vind je diverse mogelijkheden om samen te investeren in een sterke en liefdevolle relatie. Wacht niet tot de problemen groter worden, maar geef je relatie de aandacht die het verdient — vandaag nog.
LEES VERDER: 10×10-serie: Ontdek alles over relatiecoaching
* 10 redenen waarom relatiecoaching jouw relatie kan veranderen
* 10 redenen waarom koppels (te) lang wachten met hulp zoeken
* 10 momenten waarop mannen/vrouwen zich realiseren dat ze relatiecoaching nodig hebben
* 10 valkuilen waar zelfs gelukkige koppels mee worstelen
* 10-redenen-waarom-relatiecoaching-het-beste-werkt-als-je-er-vroeg-bij-bent
* 10 misverstanden over relatiecoaching die je mag loslaten
* 10-redenen-voor-relatiecoaching-als-je-geen-problemen-hebt
* 10 excuses om relatiecoaching uit de weg te gaan
* 10 taboes die koppels niet durven uit te spreken over hun relatie
* 10 verrassende redenen waarom we tóch niet naar relatiecoaching gaan