Onderwerp: Compendium

Werk: Ziel, Zaak en Bezieling (3)

Vervolg van:– https://www.dinekevankooten.nl/archief/werk-ziel-zaak-en-bezieling/– https://www.dinekevankooten.nl/archief/werk-ziel-zaak-en-bezieling-2/ In het eerste artikel was te lezen dat alles van waarde inspanning kost en dat crises …

Werk: Ziel, Zaak en Bezieling (2)

Vervolg van: https://www.dinekevankooten.nl/archief/werk-ziel-zaak-en-bezieling/ Lazen we in het vorige artikel dat alles van waarde inspanning kost en dat crises ons uitnodigen …

Holistisch kijken

Holisme (Grieks: holos: volledig, geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysisch, biologisch, technisch, chemisch, economisch) niet afdoende kunnen worden verklaard door slechts …

Mijn gewond kinddeel

Schreef ik in het artikel ‘Blauwdruk van je leven‘ over het ontstaan van traumatische (niet kloppende) ervaringen van het kind …

Ik en mijn complex

Gustact Jung heeft het vaak over complexen, maar wat is dat nu precies?“Een complex is een cluster van beelden en …

Hoogbegaafden en de flow

Hoogbegaafden hebben voldoende uitdaging nodig. Ik zou bijna de 80/20-regel willen hanteren: 80% iets nieuws leren en 20% herhaling. Uitdaging …

Hoogbegaafd en uitstelgedrag

5 redenen waarom een hoogbegaafden uitstelgedrag vertonen:Je kent dat ongetwijfeld wel: je moet ergens aan beginnen, maar je stelt het …

Blauwdruk van je leven

ERVARINGENBij je ontstaan zijn een man en een vrouw betrokken. De manier waarop zij open staan voor jou, hun reactie …

Familiesysteem tegels

In het coachen ben ik mij bewust van de overtuigingen en aannames, maar ook van waarden en normen, die belemmeren. …

Balans – onbalans

Niet wenselijk gedragElk mens heeft een goede rede voor zijn gedrag! Ook al is dat gedrag niet wenselijk. In mijn …

Hoogbegaafden en hun werk

Al eerder schreef ik een artikel over ‘Hoogbegaafden en werk‘.Nu ga ik nog wat specifieker in op het thema ‘hoogebgaafd …

Volwassen <-> Kind

Hoe weet je nu of je zelf in het hier en nu reageert en vanuit je volwassenheid?De Transactionele Analyse laat …

Negatief zelfbeeld

Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt en/of vanuit je overlevingsmechanismen (gevormd door aannames en overtuigingen) reageert, dan laat je een …

Ik ben geneigd tot alle kwaad

De theologie van de Noord-Franse reformator Johannes Calvijn zegt ons: De mens is onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad. Hij …

Bewustzijn en zingeving

Dit artikel vormt een samenvatting van mijn manier van kijken naar betekenisgeving, zingeving en spiritualiteit.Mijn manier van kijken is in …

Hoogbegaafd en misdiagnoses

Er zijn vele lijstjes die kenmerken van hoogbegaafden weergeven.Uit alle theorien en uit de praktijk maak ik op dat Hoogbegaafden: …

Bewustzijns niveaus

Kazimierz Dabrowski (1902-1980) een Poolse psycholoog, psychiater en arts, die vooral bekend is geworden om zijn theorie van “positieve desintegratie” als …

Hoogbegaafd of slim

Het verschil tussen Slim, hoogintelligent en Hoogbegaafd. Dat wil iedereen wel op een bepaald moment.Maar lijstjes zijn gevaarlijk, omdat ze …

Hoogbegaafd en Misdiagnoses

Hoogbegaafden krijgen vaak een misdiagnose. Het lijkt soms wel of er meer misdiagnoses in de gewone hulpverlening wordt gegeven, dan …

Ouder, Kind, Volwassen

Transactionele Analyse (TA) gaat uit van het idee dat mensen al vroeg in hun jeugd bepaalde gedragspatronen ontwikkelen (levensscript). TA …

Hoogbegaafd en werk

Hoogbegaafden zijn over het algemeen harde werkers.Een paar valkuilen voor hoogbegaafden op het werk zijn:* Ze nemen zichzelf als norm …

Hoogbegaafd en IQ

Het IQ is geen waarde is die je kunt vergelijken met lengte, gewicht, leeftijd of andere opjectief meetbare eigenschappen van …

Hoogbegaafd – Typen werknemers

George T. Betts and Maureen Neihart hebben profielen voor getalenteerde leerlingen opgesteld. Deze profielen verschaffen informatie over gedrag, gevoelens en …

Geweldloos Communiceren

De psycholoog Marshall Rosenberg (1931-2015) heeft zich jarenlang verdiept in de vraag hoe hij mensen kon helpen om hun vermogen …

Contactcirkel

De contactcirkel betekent veel in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, maar ook in dat van mijn klanten. Later vertel ik dit …

Kernkwaliteiten

Kernkwaliteiten en kernkwadranten Een goede manier om je sterke en je zwakke (groei)punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten …

Doen, hebben, waarderen

Leven of sterven? Diepgaand veranderen of langzaam sterven?Als kind moet ik mijzelf ont-wikkelen. Dat doe ik door naar anderen te …

Machts-ontwikkeling

Vormen van machtsontwikkeling zijn soms handig om te weten. Zeker wanneer je aan een nieuwe baan begint. We vinden macht …

Angst

Je ervaart in bepaalde situaties steeds weer een beklemmend gevoel. Een gevoel dat je belemmert in je doen en laten. …

Onbewust Onbekwaam

Het model van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam is ontstaan in de jaren zeventig. Het is onduidelijk wie het model heeft …

Voelen voor jezelf (b)

Voelen en denken voor een ander, dat gaat ons makkelijk af, omdat we dat vanaf onze geboorte instinctmatig doen. Daar …

Matroesjka (Baboesjka)

Een matroesjka (Russisch: Матрёшка), in het Nederlands vaak foutief ook baboesjka genoemd, is een holle houten pop die onderdeel is van een reeks steeds …

Zintuigen en liefde

Zintuigen in de liefde zijn belangrijk. Ze zorgen dat we elkaar zien, ruiken, proeven, voelen en horen.Als zintuigen gebukt gaan …

Geneogram

Voor je persoonlijke ontwikkeling is het maken van een geneogram (of genogram) erg belangrijk. Elke familie heeft een eigen geschiedenis, …

Introspectie en reflectie

Introspectie of zelfreflectie is een activiteit waarbij de eigen gedachten, gevoelens en herinneringen tot onderwerp van overdenking gemaakt worden. Introspectie …

Hoogbegaafd en muze

Ik kom in mijn werk met hoogbegaafden nog wel eens tegen, dat een hoogbegaafde iets heeft met een collega, een …

Levensgeschiedenis

Uit steeds meer wetenschappelijk-brein onderzoek blijkt dat het kennen van je levensgeschiedenis van belang is om gelukkig te worden.Dat komt …

Leefregels

Voortbordurend op wat er in de blog ‘Afwijzing in het leven (Jan Geurtz‘ gezegd wordt, is de volgende stap: hoe …

(Over)Leven

Overleven doen we allemaal. Dat leren we als kind. We moeten als kind leren leven en daarin gaat het meestal …

Zelfkennis (Johari-venster)

Zelfkennis is belangrijk en niet vanzelfsprekend. Zelfkennis moet je ontwikkelen. Je krijgt door allerlei omstandigheden informatie over jezelf, als je …

Jezelf kennen

Jezelf kennen is geen vanzelfsprekendheid. Jezelf kennen is een proces van leren.In de ontmoetingen met de ander en wat dat …

Leven en Liefhebben

Leven is Liefhebben. Liefhebben is Leven. Leven, liefhebben en status quo gaan niet samen. De status quo moet er voorzorgen …

Levensweg

Het leven ligt niet vast, is niet vooraf uitgestippeld. Dat maakt het interessant en ongrijpbaar tegelijk. We ontwikkelen voortdurend als …

Voelen

Om te weten wat je echt voelt, heb je bewust-zijn nodig.Wanneer er bewust-zijn is, word je gewaar waar wat je …

Leven vanuit de liefde

Liefde bestaat uit twee onderdelen die een evenwicht vormen: Barmhartigheid en GerechtigheidAls deze twee niet samen hand in hand gaan, …

8 Stadia Psychosociale ontwikkeling

De Deens-Amerikaanse psycholoog Erik Homburger Erikson (1902-1994) zag onze psychische ontwikkeling als een levenslang proces.Volgens zijn inmiddels klassieke theorie moeten …

Neurotransmitters

In ons zenuwstelsel fungeren tal van boodschappermoleculen die voor communicatie zorgen. Over het algemeen spreekt men alleen bij zenuwcommunicatie over …

Het geweten

De werking van het geweten is de belangrijkste bijdrage van Bert Hellinger aan het systemisch werk. Hij heeft ontdekt dat …

Tabernakel

Al vele jaren ben ik gefascineerd door de betekenis van de Tabernakel. De bijbel staat immers vol symboliek! Ergens in …

Leren van triggers

Een belangrijk onderwerp: triggers. Wat zijn dat?Volgens wikipedia is een trigger is een mechanisme, dat een proces in gang zet. Het woord trigger is …

Echt contact

We verlangen allemaal naar echt contact, contact van hart tot hart. Vooral als we wat ouder worden. Vrouwen zijn daar …

Welkom

Verwelkomen, welkom heten, dat was niet eenvoudig in mijn leven. Ik weet niet hoe dat in jouw leven is.Ik wil …

Exodus en de tien

Tien is het getal van de openbaring van de waan, de illusie, maar samengevat is het ook het getal van …

Paradigma’s (Burrell & Morgan)

Dit model van organisatie analyse, ontwikkeld door Burrell en Morgan classificeert sociologische theorieën langs de twee orthogonale dimensies van de …

Theorie – François Gagné

Ook de Canadees François Gagné geeft de interactie tussen de verschillende factoren aan. De aanleg (Aptitude domains) is genetisch bepaald. …

Theorie – Howard Gardner

Dr. H.J. Gardner werkte in het Boston Veterans Aministration Medical Center met mensen die hersenbeschadigingen hadden opgelopen. Het viel hem op …

Theorie – Joseph Renzulli

Het triadisch model van Renzulli (1975) bracht de eerste inzichten met zich mee waar hij naast bijzondere capaciteiten evenveel belang hechtte …

Theorie – Kurt Heller

In de meest recente ontwikkelingen op het vlak van hoogbegaafdheid wordt nog een stapje verdergegaan onder de vorm van het …

Theorie – Sternberg

“Intelligence is defined in terms of the ability to achieve success in life in terms of one’s personal standards, within …
Dineke van Kooten